charge

Charge: Electric charges and atom questions and answers

Electric charges, atom questions and answers

1. What is static electricity?

Answer:  Static electricity can be defined as a electric charge at rest.

2. What are the two types of static charges?

Answer: They are Positive and negative charges

3. Electron and proton are negatively and positively charged respectively, so what charge is Neutron

Answer: Neutron has no charges it is neutral

4. The nucleus of atom is made of what?

Answer: The nucleus of atom is made up of Proton and Neutron

5. Is atom negatively or positively charged?

Answer: Atom has no charge, because the negatively charged electrons neutralizes the positively charged proton

6. When an atom gain electron it becomes negatively charged but when it loses electron, what charge has it acquired?

Answer: When an atom loses electron it became positively charged

7. Define ionization

Answer: Ionization is process whereby atom gains or losses electrons

8. What is ion?

Answer:  Ion is charge an atom acquires by gaining or loosing electron

9. Charges can be produced by friction, contact and induction, what is charging by induction?

Answer: Charging by induction is act of charging a neutral body by bringing it near a charged body or by bringing a charged body near it without any contact between them

charge

10. What is gold leaf electroscope?

Answer:  A gold leaf electroscope is a device use in detecting and testing small electric charges.

11.When you bring a body near a gold leaf electroscope and there is increase in divergence, it show that the body and the gold leaf electroscope is of the same kind of  charges (positive positive or negative negative), but when there is decrease in divergence of the leaf it shows that the body and the electroscope have what charges?

Answer: it shows that the body and the electroscope are not of the same kind of charges.

12. The charge density of charge per a unit area is very large at sharp point with a very small area, why?

Answer:  It is because charges concentrate at places where the surface is sharply covered

13. A substance that allow the movement of charges through them is called conductor but the one that does not allow the movement of charges through that is called what?

Answer: It is called Insulator

14. A substance with electric charge resistivity between that of Insulator and conductor Is called what?

Answer: It is called Semiconductor

Please leave comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

show buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: